Stories

5 belangrijke lessen van mijn roadtrip door Europa

Ik stapte in de auto en reed zonder plan weg, voor een roadtrip door Europa. Onderweg leerde ik deze lessen die jij ook kunt toepassen in jouw bedrijf.

Mijn roadtrip door Europa zit erop, en wat was het een fantastisch én extreem vermoeiend avontuur! Wat vooraf een ‘simpele’ vakantie leek, bleek in werkelijkheid een aaneenschakeling van geweldige ervaringen. 4000 kilometer, 5 landen en 6 hotels in 10 dagen…. Deze 5 belangrijke lessen leerde ik on the road, die je gemakkelijk in je privé en zakelijke leven kunt toepassen!

Van Nederland naar Duitsland, Zwitserland en Italië

Met volle koffers zonder vaststaand reisplan begonnen we aan onze roadtrip door Europa. Allereerst reden we naar Duitsland om in Europa Park de hoogste en leukste achtbanen te ervaren, om de dag erna bij te komen in een luxe wellness & spa hotel in het Zwarte Woud. Vervolgens reden we dwars door Zwitserland om dezelfde dag nog op het terras te zitten in Italië, aan het Comomeer in het stadje Bellagio.

Les 1: Durf af te wijken van je plan

Eigenlijk hadden we al een dag eerder in Italië willen zijn, maar heftig noodweer in de Alpen dwong ons om een dagje langer in Duitsland te blijven. Het grappige is, dat deze onverwachte tegenslag achteraf gezien één van de leukste ervaringen opleverde. Het spa & wellness hotel bleek een echte parel en de omgeving wonderschoon. Was er geen noodweer geweest, dan hadden we hier nooit verbleven. Thank god for weercode oranje dus! Belangrijke les: durf af te wijken van je plannen en kies eens voor een andere route. Doe iets wat je nooit eerder hebt gedaan. Dat levert altijd verrassende avonturen en inzichten op.

Sportief tripje én heerlijk eten

Na een nachtje in een über cute B&B reden we door naar het Gardameer waar we heerlijke pizza’s en gelato aten, dronken werden in de kleine straatjes van Arco, bergen beklommen en het mooiste meer allertijden zagen (Lago di Tenno)! Nu moet je weten dat ik absoluut niet sportief ben. Als schrijver en content creator zit ik het grootste deel van de dag achter een bureau en ben ik te lui om naar de sportschool te gaan. Om dan ineens op één en dezelfde dag een steile bergwandeling te maken naar een castello, een tweede klim naar een schitterende waterval én een hike van 14 kilometer, is best een uitdaging.

Les 2: Zet door bij tegenslagen, je kunt meer dan je denkt!

Ik zal niet liegen: ik heb meerdere keren overwogen om te stoppen en om te draaien. Maar ik zette door en daardoor heb ik ontzettend veel mooie dingen gezien, ook al was mijn lichaam uitgeput. Moraal van dit verhaal: je kunt meer dan je denkt. In je hoofd kun je soms dingen ontzettend opblazen, waardoor je er niet eens aan wil beginnen. Maar ga het gewoon doen! Hou je het niet vol, dan kun je altijd nog stoppen. Maar grote kans dat je doorzet omdat je al zover bent gekomen. En je reward? Doorzetten bij tegenslagen levert je niet alleen een grote beloning op, maar ook grote trots dat je het toch maar even hebt geflikt. You did it!

De zon achterna: terug naar Zwitserland

Om de zon en het lekkere weer te behouden besloten we niet verder te reizen door Italië waar het zou gaan regenen, maar terug te gaan naar Zwitserland. Daar aangekomen deden we een citytrip in Luzern en deden we aan fancy wining & dining met een million dollar view over de Alpen.

Les 3: Go with the flow

Opnieuw gooide het weer dus roet in het eten. Het hele doel van de roadtrip door Europa was vooral om Italië te ontdekken. Eigenlijk hadden we erop gerekend dat we hier een hele week zouden blijven. Maar zin in regen en onweer hadden we natuurlijk ook niet. Wat nu? Volgens de weerapp scheen de zon overal, behalve ten zuiden van de bergen. En juist dáár zaten wij. We besloten de zonneschijn maar gewoon te volgen. Go with the flow! Dan maar niet naar Venetië en Lago Maggiore.

In plaats daarvan reden we letterlijk dwars over de Alpen over geweldige verlaten bergpassen en talloze smalle haarspeldbochten, ondertussen toegelachen door Milka koeien met belletjes. De toeristische route dus, die niet alleen drie uur langer was dan de snelle route, maar ook 1000 x mooier. Het echte Alpen gevoel dus! Ook hier geldt weer: waren we niet gedwongen geweest door het slechte weer, dan hadden we deze geweldige bergtrip niet gemaakt. Want dan hadden we na dat weekje Italië gewoon de snelweg gepakt naar huis. Durf te kiezen voor wat anders, als dat op dat moment beter bij je past en hou niet krampachtig vast aan je plannen.

Absurde situaties tijdens deze roadtrip door Europa

De onverwachte wending van onze roadtrip door Europa bracht ons dus naar Zwitserland. Onderweg boekten we een hotel dat er op de foto’s en in de reviews echt fabulous uitzag. Heel duur, maar ook heel gaaf. Dachten we.

Les 4: Laat je verrassen en geniet van het onverwachte

Dat viel in het echt dus zo ontzettend tegen. Maar ja, geboekt en betaald, dus we maken er maar het beste van. In plaats van te balen besloten we om er maar om te lachen. We hadden de grootste lol in dit maffia hotel met gouden kroonluchters, dubieuze gasten en awkward situaties. Hier werd zwart geld witgewassen, dat kon niet anders. Je had erbij moeten zijn om het te geloven…. We voelden ons alsof je in een slechte film was beland. De Ferrari’s en Porsches stonden tussen het onkruid en de zwerfkatten, terwijl er op de eerste verdieping werd gedineerd met gouden bestek. De champagne, vinotheek en cigar lounge staken bleek af tegen de vieze kamers, afbladderende verf en krakkemikkige balkons.

Na twee gebroken nachten wilden we hier zo snel mogelijk weg. En we waren moe, heel moe. Eigenlijk wilden we gewoon naar huis, maar we waren pas een week weg. Bovendien vonden we het jammer om onze roadtrip op deze manier te eindigen. En: ook in Zwitserland zou het gaan regenen. Terug naar Italië dan maar, waar de zon inmiddels was teruggekeerd? Of langzaam teruggaan naar Nederland? We besloten tot het laatste, maar niet voordat we nog een laatste tussenstop hadden gedaan.

Via Frankrijk en België naar huis, maar eerst nog dit…

Vanuit Zwitserland reden we in één ruk door naar Disneyland Parijs voor een laatste dagje thrillseeken, romantisch wandelen (18 km!) en een heerlijk afsluitend diner. 

Les 5: Laat alles los en bevrijd je van de beperkingen die je jezelf hebt opgelegd

Funny story: toen ik voor het eerst naar Euro Disney ging (zo heette het vroeger), was ik tien jaar oud. Ik wilde heel erg graag een haarband met Minnie Mouse oortjes, maar mijn ouders vonden dat veel te duur. Nu zag ik iedereen ermee rondlopen en ik wilde dat ook! Even mijn inner child loslaten; fuck wat iemand ervan denkt. En dus liep ik na ruim twintig jaar eindelijk als een kind zo blij door het park heen. Haha!

Het voelde bevrijdend om werkelijk niets te geven om wat iemand van me dacht. Ook had ik inmiddels het werk helemaal losgelaten. In plaats van dagelijks te posten op social media, artikelen te schrijven en constant in mijn hoofd bezig te zijn met mijn bedrijf, liet ik de boel de boel. Dat kwam later wel weer. En weet je? Mijn afwezigheid leverde me nog nooit zoveel nieuwe volgers op! Onbegrijpelijk, maar waar. Het heeft me geleerd dat loslaten niet betekent dat alles meteen in de soep loopt. Ik hoef niet per se altijd maar aan te staan. Ambitie is een goede eigenschap, maar het moet geen beperking worden om te léven. Een heel belangrijk inzicht, zo in de stromende regen in de Big Thunder Mountain achtbaan!

Dit was het resultaat van mijn roadtrip door Europa

Kapot moe, maar heel veel nieuwe ervaringen rijker ben ik inmiddels terug in Nederland. Zou ik het nog een keer zo doen? Eerlijk gezegd niet, want deze roadtrip was errug ambitieus. We wilden simpelweg teveel doen in te weinig tijd. Daardoor was er weinig ruimte om te relaxen. Ik noem het daarom geen vakantie, maar een travel experience. Een spontane ook nog, want we vertrokken zonder vaststaand plan en zonder hotelreserveringen. Thank god voor online boekingapps, navigatie en 4G dekking, zelfs op afgelegen plekken in de bergen op 3000 kilometer hoogte!

Maar naast een bak fantastische herinneringen heeft deze reis mij persoonlijk ook iets heel belangrijks geleerd: de vijf lessen die je hierboven hebt gelezen. Het weer zorgde ervoor dat het een totaal andere trip werd dan ik vantevoren had verwacht, maar daardoor maakten we juist hele gave en onverwachte dingen mee die we vooraf nooit hadden kunnen bedenken. Waar ik vroeger een neurotische en obsessieve planner was, leerde ik sinds de verkoop van mijn vorige bedrijf om steeds meer los te laten en meer op gevoel te doen. Deze roadtrip was daarvoor de ultieme test. It was a hell of a ride. Maar fucking amazing!


Meer lezen?

Deze Stories over mijn persoonlijke ondernemerservaringen vind je waarschijnlijk ook leuk om te lezen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: